• darkblurbg


Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen in een van de prachtige nieuwbouwprojecten in onze regio. Denk eens aan het Ebbinge kwartier, Engelse Park, Groot Zuid, Mercado, Helperkade, Karaat aan de Oosterhamrikkade, Karakter in Haren of een van de (zelfbouw)kavels in Meerstad?

De voordelen van nieuwbouw

Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is, vanzelfsprekend, dat alles spiksplinternieuw is. Over achterstallig onderhoud hoef je jezelf geen zorgen te maken en de eerste jaren hoef je nog niet te denken aan een grote opknapbeurt. Wat ook fijn is: je hoeft niet eerst die zalmkleurige wc en die groen-bruine badkamer eruit te slopen. Vaak heb je bij nieuwbouwwoningen de mogelijkheid om de indeling en de afbouw te beïnvloeden. Daarnaast moeten nieuw opgeleverde huizen aan strenge milieu-eisen voldoen. Zo is de isolatie vaak uitstekend, waarmee je tegelijkertijd bespaart op energiekosten. Nieuwe woningen zijn altijd voorzien van een goed verwarmingssysteem en nieuwe elektra en riolering.

Een nieuwbouwwoning heeft ook een aantal financiële voordelen: over het huis betaal je geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en evenmin kosten voor de taxatie.

Financiële Check

De woningmarkt in Groningen en omgeving staat enorm onder druk; de vraag overstijgt het aanbod in grote mate. Omdat verkoopmakelaars en projectontwikkelaars een ruime keus hebben aan potentiële kopers is het aan jou om je goed voor te bereiden zodat JIJ de meest geschikte koper bent. Steeds vaker vragen makelaars en projectontwikkelaars om een 'document financiële check' te overleggen. Een financiële check geeft aan dat je weet wat je kunt lenen en wordt opgesteld door een financieel adviseur. Dit kan in je voordeel werken bij het toewijzen van de woningen. Vaak wordt bij meerdere kandidaten op één bouwnummer, gekeken of een kandidaat een financiële check heeft gedaan.Wij helpen je snel en GRATIS aan deze Financiële Check.
Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Wij laten je weten welke documenten we van je nodig hebben, zodat je na een gesprek met ons buiten staat mét het begeerde document en zo je kansen op je nieuwbouwwoning vergroot.


6 tips voor de beste nieuwbouwhypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

1. Meer hypotheek voor nieuwbouw dan bij bestaande bouw

Omdat een nieuwbouwwoning voldoet aan de allernieuwste duurzaamheidsnormen en je energielasten aanzienlijk lager zullen liggen, kun je een hogere hypotheek krijgen dan bij bestaande bouw. Het geld wat je bespaart op een lagere energierekening kun je uitgeven aan hypotheek. Je kunt sowieso € 9.000 extra hypotheek krijgen en bij een Nul-op-de-meter woning zelfs € 25.000.

2. Nauwelijks inbreng eigen geld nodig

Koop je een bestaande woning, dan krijg je te maken met een aanzienlijk bedrag aan bijkomende kosten, bestaande uit:

 • overdrachtsbelasting,
 • notariskosten eigendomsakte,
 • notariskosten hypotheekakte,
 • makelaarskosten,
 • taxatierapport,
 • bouwkundig rapport,
 • NHG borgtochtprovisie
 • hypotheekadvies.

Deze kosten tezamen bedragen 4 a 5% van de koopsom.
Je kunt ze echter niet meefinancieren in een hypotheek, omdat je maximaal 100% van de getaxeerde marktwaarde van je woning aan hypotheek kunt sluiten.
Een voorbeeld:
Je koopt een woning van € 300.000 dan komen bovenstaande kosten op € 14.000.
Dit bedrag zul je moeten betalen van je eigen spaargeld.

Koop je een nieuwbouwwoning, dan heb je niet te maken met veel van bovenstaande kosten. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, er hoeft geen taxatierapport of bouwkundige keuring te komen, de kosten voor de eigendomsakte worden voldaan door de verkoper.

Bij een hypotheek voor nieuwbouwwoning bedraagt de hypotheek maximaal de optelsom van:

 • de koop-/aannemingssom dan wel de kosten volgens de begroting van een bouwkundig bedrijf, eventueel (indien en voor zover niet begrepen onder de koop-/aannemingssom) vermeerderd met:
 • de kosten van de grond;
 • de kosten van meerwerk en/of de kosten van energiebesparende voorzieningen;
 • bouwrente;
 • renteverlies tijdens de bouwperiode;
 • de kosten van aansluiting op de nutsvoorzieningen;
 • de kosten van de bouw;

Stel: al deze kosten bij elkaar opgeteld bedragen € 300.000, dan kun je € 300.000 hypotheek krijgen. Je betaalt alleen de hypotheekakte en kosten voor het hypotheekadvies uit eigen middelen.

3. Rentekorting op je hypotheek

Veel banken stimuleren energiezuinig en duurzaam wonen.
Een nieuwbouwwoning voldoet aan de allernieuwste duurzaamheidsnormen. Daarom kun je een bij een groot aantal banken aantrekkelijke korting op de hypotheekrente ontvangen als je een nieuwbouwhuis koopt. Deze korting kan oplopen tot 0,25%.

Staat jouw nieuwbouwproject is ingeschreven in het Register Groenverklaringen?
Dan kun je bij de Rabobank een speciale Groenhypotheek krijgen; een annuïteitenhypotheek van maximaal € 150.000 met een rentekorting van 0,5% voor 10 jaar.

4. Geldigheid hypotheekofferte

Vaak begint het kopen van een nieuwbouwwoning met het nemen van een optie op een woning. Later wordt er een koop-aanneemovereenkomst opgesteld en ondertekend. Als deze is getekend kunnen we de hypotheek aanvragen.
Op het moment dat je de hypotheekofferte aanvraagt is niet altijd helder wanneer je de grond kunt afnemen en de hypotheek kan passeren (men is onder andere afhankelijk van het percentage verkochte woningen in het project en van de gemeente voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning). Dit traject kan maanden duren.

Veel budget-hypotheekoffertes zijn 3 maanden geldig.
Vaak is een hypotheekofferte 6 maanden geldig en kan deze (soms tegen kosten) worden verlangd met nog eens 6 maanden. Er zijn ook banken waarbij de offerte 12 maanden geldig is.

5. Offerterente, dagrente of dalrente

Bij nieuwbouw liggen er vaak enkele maanden (soms wel meer dan 6) tussen de hypotheekofferte en het definitief passeren van de hypotheekakte. In deze periode, kan de hypotheekrente natuurlijk dalen of stijgen. Soms kunnen die wijzigingen aan je worden doorberekend. Dat kan op verschillende manieren. De drie systemen die daarvoor over het algemeen worden toegepast, hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Vaste rente/ offerterente
  De vaste rente is het meest statische systeem. De rente die in je offerte staat, verandert niet. Dat is natuurlijk een prima systeem bij een stijgende markt. Maar daalt de rente in de tussentijd, dan is het niet voordelig. Vanwege het ontbreken van extra faciliteiten, is de rente bij dit soort offertes vaak relatief laag.

 • Dagrente
  De naam zegt het al: het dagrentesysteem kijkt naar de rente op of rond de dag waarop jouw hypotheekakte passeert. Is op dat moment de rente die voor vergelijkbare leningen wordt betaald lager dan jouw offerterente, dan krijg jij die lagere rente. Is de rente hoger, dan blijft je offerterente gelden. Het moment van beoordelen kan per hypotheekverstrekker verschillen. Het dagrentesysteem biedt je dus een kans op een lagere rente.

 • Dalrente
  Wordt de dalrente gehanteerd, dan heb je de meeste kans op een lagere rente dan in de offerte. Op het moment van passeren van de hypotheekakte wordt gekeken naar het laagste renteniveau in de tussenliggende periode. Die rente gaat voor jou gelden.
  Over het algemeen ligt de rente in dit soort offertes relatief iets hoger dan bij de andere twee systemen. Maar mocht de rente dalen, dan profiteer je ook maximaal.

Nooit hoger dan in de offerte
Welk systeem ook wordt gehanteerd, je hoeft nooit meer te betalen dan het in de offerte genoemde rentepercentage. Het beoordelen van een rentepercentage in een offerte is dus lastiger dan je zou denken. Laat je bij die beoordeling begeleiden door één van onze adviseurs. Zij zijn op de hoogte van de systemen van de verschillende aanbieders en kunnen je helpen een keuze te maken die het beste bij jou past.

6. Dubbele maandlasten/ renteverlies tijdens de bouw

Hou bij het afsluiten van een nieuwbouwhypotheek altijd rekening met dubbele maandlasten. Op het moment dat je bij de notaris bent geweest voor de overdracht van het kavel en het inschrijven van de hypotheek wordt het hypotheekgeld (minus wat is uitbetaald) in een bouwdepot gezet bij de bank. Je betaalt echter vanaf dat moment wel meteen rente over het opgenomen bedrag en aflossing over de volledige hypotheek. Deze lasten worden ook wel renteverlies tijdens de bouwperiode genoemd.
Gedurende de bouwperiode zul je steeds meer geld opnemen uit je hypotheek-bouwdepot en stijgen de maandelijkse lasten. Tot de oplevering van je nieuwe woning heb je ook nog je huidige woonlasten en eventueel de lasten van een overbruggingshypotheek te betalen.

Gelukkig is hier een oplossing voor.
Het is bij veel geldverstrekkers mogelijk om het renteverlies tijdens de bouw mee te financieren in je hypotheek. Het bedrag wat je kwijt bent aan rente tijdens de bouw is afhankelijk van onder andere de uitbetaling van de verschillende bouwtermijnen, de bouwperiode en de hypotheekrente. Voor de berekening van de totale bouwrente hanteren wij als vuistregel op dit moment 3% tot 5% van de stichtingskosten.
Op € 300.000 komt dat neer op ca € 10.000. Met dit bedrag kun je dan je hypotheek verhogen. Let wel op: de rente die je hierover betaalt is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Zoals je leest zijn er veel zaken om rekening mee te houden bij het financieren van een nieuwbouwwoning.

Voel je vrij om contact met ons op te nemen als je er meer over wilt weten, of op zoek bent naar de beste hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning.

 

Nieuwbouw hypotheek nodig?

VRIJBLIJVEND ORIËNTEREND GESPREK

Vrijblijvend is ook écht vrijblijvend – geen addertjes en jíj beslist of je na kennismaking verder met ons in gesprek wilt