Startershypotheek

Gaat je binnenkort je eerste eigen huis kopen? Dan ben je een starter op de huizenmarkt. Voor starters gelden in principe dezelfde regels als voor ‘doorstromers’, maar toch zijn er een paar extra mogelijkheden als je je intrede doet op de huizenmarkt. Ouders kunnen fiscaalvriendelijk schenken en zo helpen om hun kinderen hun eerste huis te laten kopen. Daarnaast stellen veel Nederlandse gemeenten een starterslening beschikbaar. Met deze lening kun je een aantrekkelijke startershypotheek afsluiten.

Alleen lineaire of annuïteitenhypotheek

De nieuwe hypotheekregels die sinds 2013 van kracht zijn, gelden ook voor starters. Dus als je in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek, kun je alleen een hypotheek kiezen waarin je meteen begint met aflossen. In de praktijk komt dat neer op een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek.

Dat betekent ook voor jou als starter hogere maandlasten dan wanneer je een hypotheek neemt waarop u alleen rente betaalt. Natuurlijk is het altijd mogelijk om een hypotheek te kiezen waarop je niet aflost, maar dan loop je het fiscale voordeel mis.

Tip 1: Sarterslening

Veel gemeenten hebben een starterslening in het leven geroepen om u als starter een steuntje in de rug te geven. Deze starterslening wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten  (SVn), samen met de gemeente waar uw nieuwe huis staat.

De SVn-lening dekt het gat tussen de totale aankoopkosten van het huis (inclusief overdrachtsbelasting en notariskosten) en het bedrag dat u maximaal van de bank kunt lenen volgens de voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Over deze lening betaal je drie jaar lang geen rente en je hoeft ook niet af te lossen. Zo kun je tegen gunstige voorwaarden je startershypotheek afsluiten en zijn je maandlasten in de eerste jaren een stuk lager.

Tip 2: Fiscaal vriendelijke schenking

Als jouw eigen banksaldo tekort schiet, kunnen je ouders in 2018 maximaal € 100.800 schenken, zonder dat de Belastingdienst daar schenkbelasting over heft. Er zijn wel regels aan verbonden. Zo moet je het geld wel echt gebruiken voor de aankoop of verbouwing van de woning. Daarnaast moet je tussen 18 en 40 jaar zijn. Het maakt niet uit van wie de schenking komt. Donaties van opa’s en oma’s of vrienden zijn dus ook welkom.

Tip 3: Familiehypotheek

Een andere optie is de zogenoemde familiehypotheek. Je leent in dat geval een aanvulling op je hypotheek van je ouders. De rente die je daarbij afspreekt is onder voorwaarden aftrekbaar. Je ouders kunnen er vervolgens voor kiezen om de rente die je betaalt weer fiscaal vriendelijk aan je te schenken. Zo heb jij een voordelige aanvulling op je hypotheek en krijgen je ouders het geleende bedrag binnen het afgesproken termijn weer terug.

Tip 5: Renteoptimum

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar ligt op dit moment op 1,69%. Kies je voor 20 jaar, dan kom je nog onder de 2,5%. Wij vergelijken goed alle banken en andere hypotheekaanbieders in Nederland.
Omdat wij goed beseffen dat het voor jou als starter best lastig is om voldoende hypotheek te krijgen, gaan we altijd op zoek naar de optimale hypotheekrente. Om niet te technisch te worden betekent dit dat we altijd op zoek gaan naar díe toetsrente (of combinaties van rentes) die jou de hoogste hypotheek op levert. Om je hiervan een goed beeld te geven, hieronder een overzicht wat je via de verschillende adviesorganisaties kunt lenen.
(Inkomen € 40.000, alleenstaand, geen verplichtingen. Peildatum 8-4-2019. Bron: rekentools op sites van de verschillende aanbieders)

Startershypotheek

VRIJBLIJVEND ORIËNTEREND GESPREK

Vrijblijvend is ook écht vrijblijvend – geen addertjes en jíj beslist of je na kennismaking verder met ons in gesprek wilt