• darkblurbg

Wie zijn huis energie zuiniger wil maken en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten.
Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

 Persoonlijke lening of doorlopend krediet

 Energiebespaarlening

 Duurzaamheidslening

 Hypotheek

Mogelijk kun je zelfs nog gebruik maken van subsidie van de Rijksoverheid. Hierbij kun je denken aan:

 Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

 Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE

 Btw-teruggaaf zonnepanelen

 

Persoonlijke lening of een doorlopend krediet

Als je snel geld nodig hebt kan het een uitkomst zijn. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet zijn vaak binnen twee weken geregeld. Wij doen zaken met meer dan 10 geldverstrekkers en kunnen je adviseren wat het best bij jou situatie past. De belangrijkste punten van deze lening in het kort:

 • Afhankelijk van de gekozen leningvorm kun je de betaalde rente onder voorwaarden aftrekken voor de inkomstenbelasting.
 • Geen eenmalige kosten
 • Relatief hoge rente (hoewel geldverstrekkers wel korting geven omdat je een eigen huis hebt)
 • Aflossing vaak in 10 jaar (soms 15 jaar)
 • Staat gemeld bij het BKR
 • Vaak lastig voor ondernemers

Energiebespaarlening (landelijk)

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, een fonds dat wordt gevuld door onder andere de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel.

Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn het 'Zeer energiezuinige pakket' (maximaal € 50.000) en 'Nul op de Meter' (maximaal € 65.000), die een looptijd hebben van 15 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Duurzaamheidslening (regionaal)

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen.
Daarnaast geldt:

 • De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar.
 • De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250)
 • Geen eenmalige afsluitkosten
 • De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt
 • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten
 • Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente.

Hypotheek

Er is meer mogelijk met een hypotheek.
Omdat het investeren in een energiezuinig huis vele voordelen heeft (bijvoorbeeld: je energielasten gaan omlaag en je huis wordt meer waard) zijn er een aantal verruimingmogelijkheden.

Zo kun je maximaal 106% van de waarde van je woning lenen (normaal maximaal 100%)
en kan je € 9.000 extra lenen ten opzichte van je inkomen (bij een nul-op-de-meter woning zelfs € 25.000)
Deze extra financieringsruimte noemen wij het Energiebespaarbudget.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

De aanvullende lening moet verantwoord zijn bij je inkomen. Omdat je energierekening lager zal worden door het verduurzamen van je woning, mag je op basis van uw inkomen €9.000 extra lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Deze verruiming geldt alleen voor inkomens vanaf € 33.000.

Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.

Hoe werkt zo’n depot met mijn Energiebespaarbudget?

Om een bouwdepot met jouw Energiebespaarbudget aan te kunnen maken heeft je geldverstrekker een specificatie nodig. Dat is een lijst van de voorgenomen energiebesparende maatregelen en de geschatte kosten per maatregel.

Zo'n specificatie voor de energiebesparende voorzieningen kun je zelf opstellen. Bijvoorbeeld met behulp van een online oriëntatietool op websites.
Op basis van je specificatie maakt de geldverstrekker een bouwdepot. Zodra een energiebesparende maatregel is uitgevoerd, stuur je de factuur naar de geldverstrekker. Die controleert of de maatregel binnen uw Energiespaarbudget past, daarna wordt de factuur betaald.

Veel geldverstrekkers hanteren een maximale termijn van het bouwdepot van bijvoorbeeld 24 maanden. Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op uw lening.

Ook voor nieuwbouw!

Nieuwbouwwoningen worden al energiezuinig gebouwd, maar dat kan altijd nog beter. Daarom komen die ook in aanmerking voor extra leenruimte, om ze nóg energiezuiniger te maken.

 

Subsidies

Als je investeert in het verduurzamen/ energie zuinig maken van je huis kun je mogelijk geld terug krijgen van de overheid.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

 • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.300 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen.
 • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.100 euro voor een zonneboiler voor 4 personen.
 • Pelletkachel. Een subsidie van 500 euro voor een kachel die één ruimte verwarmt, en een subsidie vanaf 1.400 euro voor een pelletkachel-cv voor verwarming van de hele woning.
 • Biomassaketel. Het subsidiebedrag begint bij 2.500 euro.


Het aanvragen van de subsidie gaat in 5 stappen:

 • Bekijk de voorwaarden, zoals: het apparaat is nieuw, staat in Nederland, en wordt niet binnen een jaar na datum van de subsidiebeslissing verwijderd.
 • Check of het apparaat (biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp, zonneboiler) op de lijst van apparaten staat die in aanmerking komen voor subsidie.
 • Koop het apparaat en zorg voor een betaalbewijs op jouw naam.
 • Laat het apparaat installeren.
 • LET OP: Vraag de subsidie binnen 6 maanden na plaatsing van het apparaat aan.

Een uitgebreid stappenplan met de actuele voorwaarden en de lijsten met apparaten vind je op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE

Subsidie is alleen voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties, voor de eigenaren die er zelf wonen en dus niet verhuren. 

Een VvE kan subsidie aanvragen voor (1 keer per vereniging):

 • Energieadvies (door een gecertificeerde energieprestatieadviseur) óf
 • Energieadvies met procesbegeleiding óf
 • MJOP met Energieadvies eventueel met procesbegeleiding.

Tip: Het heeft de voorkeur om voor renovatie eerst een energieadvies op te stellen voor het VvE-gebouw. Vraag  hiervoor een energieadvies subsidies aan.

Daarnaast of vervolgens mag u als vereniging subsidie aanvragen voor: energiebesparende maatregelen, eventueel met aanvullende maatregelen of een zeer energiezuinig pakket. Deze subsidie moet u per gebouw aanvragen.

Btw-teruggaaf zonnepanelen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor 4.400 euro levert dit 750 euro op. 
Kijk hier voor meer informatie.

Energiebesparing via je hypotheek

VRIJBLIJVEND ORIËNTEREND GESPREK

Vrijblijvend is ook écht vrijblijvend – geen addertjes en jíj beslist of je na kennismaking verder met ons in gesprek wilt