Oversluiten. Wat is het? Hoe werkt het?

Zit je al een tijdje bij je hypotheekverstrekker, en vraag jij je af of het niet goedkoper kan? Je bent niet de enige. De hypotheekrentes zijn in de afgelopen jaren flink gedaald en huizenprijzen zijn (zeker de laatste jaren) enorm gestegen.

Maar wat als je nog een aantal jaar te gaan hebt op je huidige hypotheek? Zit je daar dan aan vast? Zeker niet. Je kan overwegen om te gaan oversluiten. Zelfde huis, andere hypotheek. Bij dezelfde geldverstrekker, of ergens anders. Oversluiten kan de moeite waard zijn: afhankelijk van je situatie zou je veel euro’s kunnen besparen elke maand. 

Hoe werkt het oversluiten van je hypotheek?

Als je er voor kiest om je hypotheek over te sluiten los je de oude hypotheek compleet af met geld dat je leent in een nieuwe hypotheek, die je tegelijkertijd afsluit. Dit kan bij dezelfde geldverstrekker, maar gebeurt meestal bij een andere.

Dat kan een hoop geld schelen. Bijvoorbeeld omdat de rente bij de andere verstrekker gunstiger is, of de voorwaarden daar veel beter zijn.

Waarom oversluiten?

Je motivatie voor het oversluiten van je hypotheek kan op meerdere plekken liggen. Misschien is het simpelweg om kosten te besparen. Er zijn echter nog veel meer redenen te bedenken wanneer oversluiten interessant is.

Waarschijnlijk zijn de actuele rentepercentages een stuk gunstiger, in vergelijking met wanneer je de hypotheek afsloot jaren geleden.

Een hypotheek loopt in 30 jaar. Aan het eind van deze looptijd moet de schuld in principe worden terugbetaald aan de bank. Dit kan je doen uit spaargeld, of door de woning te verkopen.
Wil je blijven wonen en heb je niet voldoende spaargeld? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten en opnieuw voor 30 jaar af te sluiten.

Toen je je hypotheek sloot kon je wellicht geen Nationale Hypotheekgarantie (NHG) krijgen. Nu wel! Dit kan voor huizen met een waarde tot € 310.000. NHG zorgt voor de laagste rente en een veilige en verantwoorde hypotheek.

Heb je een aflossingsvrije, spaar-, of beleggingshypotheek? Dan kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere hypotheek.

Een andere motivatie kan zijn omdat je wilt verbouwen en daarvoor meer wil lenen. Het is een optie om dat via je hypotheek te doen.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan je ook aflossingsvrij verder bij je nieuwe bank. Zorgt voor een lage maandlast. (maximaal 50% van de waarde van je woning mag aflosvrij tegenwoordig)

Heb je naast je hypotheek nog een dure persoonlijke lening of doorlopend krediet. Grote kans dat je daarop meer dan 6% rente betaalt. Vaak kan deze lening ook onder hypotheek worden gebracht.
Voorbeeld: Persoonlijke lening van € 25.000, rente 6%, looptijd 10 jaar heeft maandlast van € 276.
Een annuïteitenhypotheek voor het zelfde bedrag, rente 2%, looptijd 30 jaar kost € 92 per maand.

Geen spaargeld? Je kan tóch oversluiten

Oversluiten is niet gratis. Je gaat tenslotte een nieuwe hypotheek aan, en moet opnieuw een hypotheekaanvraag doen. Je betaalt opnieuw taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en eventueel borgtochtprovisie voor NHG. Zit je nog in een rentevastperiode? Dan betaal je voor het opbreken hiervan soms een extra vergoeding. Ook wel een boete of boeterente genoemd.  Deze boete is meestal fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je krijgt bijna de helft terug van de belastingdienst.

Terugverdientijd

Vaak verdien je de oversluitkosten terug met de besparing op je nieuwe hypotheek. Vaak, maar niet altijd. We maken daarom altijd een berekening van de terugverdientijd voordat we verder met je in zee gaan. We rekenen uit wat het je kost én wat het je oplevert.

Wordt jij er beter van? Dan maken wij er werk van!

Maak gebruik van onze gratis oversluit-check. Na een korte telefonische intake en analyse weten wij of oversluiten voor jou interessant is.

Ons aanbod

Ons aanbod: het oversluitpakket

We helpen je met:

 • Vooraf altijd een gratis oversluit-check
 • Gesprek thuis vanaf je eigen bank dmv (beeld)bellen
 • Gesprekken tussen 8:30 en 22:00 uur
 • Overstappen naar een van onze 30+ banken
 • Inclusief het regelen van taxatie, notaris en opzegging bij je huidige bank
 • Ook mogelijk in combinatie met verbouwen en/of verduurzamen van je woning
 • Begeleiding bij en advies over het opzeggen van lopende polissen
 • Gesprek met je eigen adviseur
 • Tijdens de corona-crisis: gesprek op afstand (beeld)bellen
 • 100% onafhankelijk advies
 • € 250 korting op onze tarief voor hypotheekadvies en bemiddeling

Goed verhaal

 

Doe mij zo'n gratis oversluit-check

 • Binnen 24 uur reactie
 • Meteen weten waar je aan toe bent
 • Vrijblijvend
 • Gratis

Onze 30+ geldverstrekkers