Hypotheek afsluiten in 5 stappen

Een hypotheek sluit je niet zomaar af. Om je een idee te geven van hoe het werkt, leggen we je stap voor stap uit wat er van jou verwacht wordt en wat jij van ons mag verwachten. Zonder ingewikkelde termen, in begrijpelijke taal. 

Stap 1: Wat kan ik maximaal lenen?

Hoeveel hypotheek kan ik maximaal krijgen? Dat is de meest gestelde vraag in een eerste gesprek. Hier kun je alvast berekenen wat jouw maximale hypotheek kan zijn. Maar dat zegt natuurlijk niet alles: jouw hypotheekadviseur gaat straks precies voor jou uitrekenen hoeveel je precies kunt lenen. Dat begint met een gratis eerste gesprek bij ons op kantoor of, bij je thuis of op afstand via (video)bellen. We bespreken jouw wensen, brengen je financiële situatie en toekomstplannen in kaart en jij krijgt de ruimte om alles te vragen. In dit eerste gesprek krijg je een goed beeld wat je hypotheekmogelijkheden zijn, net als je toekomstige woonlasten en vertellen we wat de vervolgstappen zijn. 

Heb je al een hypotheek? Dan kan oversluiten voor jou voordelig zijn. 

Stap 2: Huizenjacht & het adviesgesprek

Ondertussen ga jij op huizenjacht. Heb jij jouw droomhuis gevonden? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met jouw hypotheekadviseur. Zodra je een afspraak met ons voor het adviesgesprek hebt gemaakt, sturen we je ruim van tevoren een mail toe met documenten die je meeneemt naar het adviesgesprek om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Frank Met Klant

Stap 3: Renteaanbod aanvragen en ondertekenen

Wat voor hypotheek wil je precies en welke hypotheek past het best bij jouw situatie? Jouw hypotheekadviseur zal je helpen met het maken van belangrijke keuzes. Zo kijken we welke hypotheekvorm het beste bij jou past en of de Nationale Hypotheek Garantie een gunstige optie voor je is. Zodra we een keuze hebben gemaakt, zal jouw hypotheekadviseur bij meer dan dertig hypotheekverstrekkers vergelijken op basis van rente en voorwaarden en uiteindelijk met een renteaanbod komen. Ga je hiermee akkoord? Dan sturen wij het complete hypotheekdossier op naar de bank. 

Stap 4: Naar de notaris

De bank kijkt vervolgens naar al jouw gegevens. Is alles in orde? Dan komt de bank met een hypotheekofferte. Zowel jij als de hypotheekverstrekker gaan vervolgens in gesprek met de notaris. De notaris regelt alle betalingen, jij krijgt van jouw notaris een overzicht (afrekening) van alle geldstromen. Als je zelf geld wilt inbrengen, komt dit ook op de afrekening te staan. Als je gebruik wilt maken van een bouwdepot, zal je deze documenten ook ondertekenen bij de notaris.

Klaar? Als de hypotheekakte en de leveringsakte zijn getekend, ben jij de trotse eigenaar van je nieuwe huis. Gefeliciteerd!

 

Stap 5: Extra hulplijn voor de toekomst

Wij rusten natuurlijk niet totdat jouw hypotheek rond is. Maar we vinden het ook minstens zo belangrijk dat je tevreden blijft in de toekomst. Daarom zijn wij jouw hypotheekhulplijn en doen we nét iets meer dan we zouden moeten doen. Dit kun je van ons verwachten:

  • We houden je op de hoogte van belangrijke wijzigingen.
  • We nemen elke twee of drie jaar contact met je op en bespreken jouw huidige situatie. We kunnen je alvast vertellen: dit belletje is gratis en levert jou vrijwel altijd wat op.
  • Kun je besparen op jouw hypotheek? Dan laten we het je weten.
  • Vragen staan vrij: je mag ons altijd bellen wanneer je vragen hebt over je hypotheek of andere financiële zaken.
  • Nieuwe situatie, dezelfde nazorg: gezinsuitbreiding, ander werk, een scheiding of ga je met pensioen?
    Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee wat dit voor jouw hypotheek betekent.