Hypotheek & een studieschuld

Wil je een huis kopen, maar heb je een studieschuld? Dan heeft dat invloed op hoeveel je maximaal mag lenen van de bank. Gelukkig is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Met een studieschuld moet je rekening houden dat je een lager bedrag kunt lenen bij de bank. Dat komt omdat de bank er zeker van wil zijn jij maandelijks de hypotheeklasten kunt betalen als je ook nog een studieschuld moet aflossen.

De bank gaat uit van je oorspronkelijke studieschuld

Hoeveel de studieschuld precies meeweegt bij het bepalen van de maximale hypotheek, is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015), dan weegt de schuld sinds 1 januari 2023 voor 0,75% mee. Een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel telt voor 0,35% mee.

Dat lijken misschien kleine percentages, maar in de praktijk loopt dit nog best op. De wegingsfactor wordt namelijk losgelaten op de oorspronkelijke studieschuld, ook al heb je de helft afgelost. Los je in één klap een paar duizend euro extra af? Dan zal de geldverstrekker rekenen met jouw oorspronkelijke studieschuld min het afgeloste bedrag.

 

DUO

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een studieschuld van € 20.000 en studeerde voor 1 juli 2015. Daarmee val je onder het oude leenstelsel. In dit voorbeeld is dat: 0,75% van € 20.000 = € 150 per maand. De hypotheekverstrekker zal dit bedrag aftrekken van jouw inkomen en op basis hiervan een berekening maken.

  • Situatie oude leenstelsel (je bent vóór 1 juli 2015 gaan studeren)
    In de praktijk betekent dit dat je met een oorspronkelijke studieschuld van € 20.000 in het oude stelsel ongeveer het 1,5 maal deze studieschuld kan krijgen.
    Ofwel 1,5 * € 20.000 DUO = € 30.000 minder hypotheek.
  • Situatie nieuwe leenstelsel (na 1 september 2015 begonnen met studeren)
    Bij studieschulden in het nieuwe stelsel mag je met een studieschuld van € 20.000 ongeveer hetzelfde bedrag (dus € 20.000) minder lenen.

En nee, dit gaat lang niet op voor alle situaties. Al klopt de schatting in de in praktijk vaak aardig. Dan weet je tenminste waar je op moet rekenen, toch?

Waarom het belangrijk is om niet je studieschuld te verzwijgen

Nu denk je misschien: dan verzwijg ik mijn studieschuld? Hoewel geldverstrekkers niet kunnen zien dat je een studieschuld hebt, is het allesbehalve verstandig om je schuld te verbergen. De geldverstrekker leent jou geld en wil een goed beeld hebben van wat jij kan betalen. En zelf wil je natuurlijk niet in de financiële problemen komen. Wanneer blijkt dat je de hypotheek niet kan betalen en je een studieschuld hebt verzwegen, dan kan en mag de bank de hypotheekschuld opeisen. In het geval van een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het recht op kwijtschelding van je restschuld zelfs komen te vervallen. Het is dus niet verstandig om je studieschuld te verzwijgen.

Benieuwd wat je studieschuld betekent voor je hypotheekaanvraag? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met ons in. Met goed advies lukt het vaak om, ook met een studieschuld, een passende hypotheek te krijgen.