Verduurzaam je huis. Waar begin je?

Verduurzamen van je huis. Een super goed idee; je verhoogt je wooncomfort, bespaart op je energielasten, draagt bij aan een beter milieu, je huis stijgt in waarde én verkoopt ook nog eens sneller. Maar wat wordt er nu precies bedoelt met verduurzamen of energiebesparende maatregelen?

🕐12-11-2022 ✒️ Frank Calis

Huis verduurzamen. Wat is het?

Verduurzamen betekent letterlijk ‘duurzaam maken’, waarin duurzaam dan weer staat voor ‘het milieu weinig belastend’. Hierbij wordt vaak gesproken over energiebesparende maatregelen, ofwel maatregelen die er voor zorgen dat je minder energie verbruikt.

Bij verduurzamen denken we vaak alleen aan besparen op het gebruik van energie. Verduurzamen is echter meer dan dat, maar is wel altijd het startpunt. Verduurzamen kunnen we indelen in 3 stappen:

Stap 1. Beperk de energievraag
Stap 2. Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
Stap 3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt

Waar te beginnen met verduurzamen?

Wanneer je erover denkt om je woning te verduurzamen, kan het zijn dat je even niet weet waar te beginnen. We zetten een aantal zaken op een rijtje.

Mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken

Er zijn heel veel mogelijkheden om een woning energiezuiniger te maken. Het mooiste is natuurlijk wanneer bij nieuwbouw deze maatregelen direct worden doorgevoerd. Maar veel van deze ‘energiebesparende maatregelen’ zijn ook bij bestaande bouw mogelijk.

Wat valt er allemaal onder energiebesparende maatregelen?

Belangrijke maatregelen om de woning energiezuiniger te maken onder meer het aanbrengen van:

  • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • HR++ beglazing;
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • douche-warmteterugwinningssysteem;
  • Zonnepanelen;
  • Warmtepomp;

Hulp bij het verduurzamen

Meer over het energiezuiniger maken van je huis en een handige tool die je helpt met het in kaart brengen van de mogelijkheden, kosten en besparingen vind je op de website van Milieu Centraal.

De Energiebespaarders

Hypotheco is aangesloten bij de Energiebespaarders. Via ons kun je kosteloos gebruik maken van de diensten van De Energiebespaarders. Zij brengen je energiebespaar-mogelijkheden en investeringen in kaart en komen vrijblijvend bij je thuis voor een opname en geven advies over de mogelijkheden. Heb je hier interesse naar: laat het ons weten.

Ja, ik wil een gratis en vrijblijvend energie-bespaar-advies.

De 6 voordelen van verduurzamen van je huis

Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat je minder of zelfs helemaal geen gas en elektriciteit nodig hebt van het net. Daarom is het slim om maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie toe te passen aan je woning. Want een lager energiegebruik is niet het enige voordeel van energiebesparende maatregelen.

1. Verlaging van je energielasten

Door energiebesparende maatregelen heeft een huishouden minder gas/energie nodig van het net. Dat betekent dat de maandelijkse energiekosten lager zullen uitvallen. In sommige gevallen is er zelfs helemaal geen stroom of gas meer nodig van de leverancier en betaal je dus niets.

2. Verhoging van je wooncomfort en leefklimaat

We brengen een heel groot deel van ons leven in ons huis door. Met een en goed geïsoleerd huis verhoog je het wooncomfort en het leefklimaat. Door te isoleren hou je in de winter de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten en met een goed ventilatiesysteem zorg je voor een goede luchtkwaliteit.

3. Verlaging van hypotheeklasten

Steeds meer geldverstrekkers bieden ‘duurzaamheidskorting’ op hypotheken aan. Heeft je woning een energielabel A of hoger? Dan krijg je korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,25%.

Daarnaast zien we dat woningen met een gunstig energielabel veelal meer waard zijn. Dit heeft een gunstig effect op de schuld-marktwaarde verhouding van je hypotheek. Ofwel de totale hypotheekschuld in relatie tot de waarde van je woning.


Een voorbeeld:
Je koopt een woning met label C voor € 300.000 en sluit een hypotheek van € 300.000.
De schuld-marktwaarde verhouding is dan 100%.
Door energiebesparende voorzieningen die je hebt getroffen krijgt je woning een label A én uit een taxatie blijkt dat je woning € 350.000 waard is geworden. De schuldmarktwaarde verhouding is dan 86%. Bij deze lagere risico-klasse hoort een lagere rente. Bij veel geldverstrekkers kun je tussentijds kosteloos de rente laten verlagen. Dit kan je zo een paar tienden én dus een paar tientjes per maand schelen!


4. Werk mee aan een beter milieu

Wanneer je energie gebruikt, komt er CO2 vrij. Teveel CO2 in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Met de energiebesparingsmaatregelen in jouw woning verlaag je je CO2-uitstoot en verklein je dus je milieuafdruk.

5. Onafhankelijk van externe partijen

Als je minder of geen gas of elektra hoeft af te nemen van energiemaatschappijen maakt je dat minder afhankelijk van de grillen van de markt. Denk hierbij aan de stijging van gas- en elektriciteitsprijzen van de afgelopen tijd. Door minder energie te verbruiken en zelf elektriciteit op te wekken, heb je veel meer grip op je maandelijkse lasten.

6. Verhoging woningwaarde

Als je je huis met een goed energielabel te koop zet, wordt deze ook sneller verkocht én voor een betere prijs dan een huis met label D, E, F of G. Het energielabel staat in alle verkoopadvertenties op Funda, of MijnHuiszaken. Zo ziet de mogelijke koper van je huis meteen hoe energiezuinig en duurzaam je huis is.

Tip:
Interessant dat verduurzamen, maar waar haal ik het geld vandaan? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ook daar hebben we een artikel over geschreven; De 10 beste tips om het verduurzamen van je huis te betalen.