Wat is een hypotheek met NHG?

Natuurlijk, door een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten investeer je in de toekomst. Tegelijkertijd brengt het een financieel risico met zich mee. Gelukkig bestaat er een vangnet als Nationale Hypotheek Garantie (NHG).  

Stel: je verliest je baan, je relatie strandt of je raakt arbeidsongeschikt. Door deze ingrijpende privé-omstandigheden ben je niet in staat om je hypotheeklasten te betalen. Als je een hypotheek hebt afgelopen met NHG hoef je niet gelijk te vrezen voor je huis. NHG slaat op zo’n moment de handen ineen met de bank. Samen gaan zij op zoek naar een manier waarop jij de maandlasten alsnog kunt betalen. Lukt het écht niet? Dan zal je in het ergste geval je huis moeten verkopen en helpt NHG je met het kwijtschelden van een eventuele restschuld.

Zoveel mag je lenen met NHG

In principe kan iedereen een hypotheek met NHG afsluiten, maar dan mag het maximale hypotheekbedrag niet meer dan € 325.000 zijn. Heb je je oog laten vallen op een huis dat meer kost? Dan kan je helaas geen gebruik maken van de voordelen van NHG.

Wil je jouw huis duurzaam verbouwen? <link naar pagina> Dan mag je maximaal 106% lenen van de bank. Het maximumbedrag met NHG komt in 2021 uit op € 344.500. Je bent natuurlijk wel verplicht om dat extra bedrag écht aan energiebesparende verbeteringen uit te geven (en niet aan een nieuwe keuken).

Voordelen van NHG

  • Omdat de bank verzekert is van betaling, krijg jij vaak een gunstige rente (en heb je dus lagere maandlasten).
  • De eenmalige kosten die je moet betalen voor NHG (borgtochtprovisie) zijn slechts 0,7% van het hypotheekbedrag en kun je aftrekken voor de inkomstenbelasting. Die heb je dus razendsnel terugverdiend.
  • Je krijgt financiële zekerheid.
  • Wist je dat je ook extra geld kunt lenen met NHG? Je kunt in aanmerking komen voor een aanvullende lening met NHG wanneer een ex-partner wilt uitkopen, of erfpacht wilt afkopen


Nadelen van NHG

Die zijn vrijwel te verwaarlozen. Goed, NHG kost geld (we vertelden je hierboven over de borgtochtprovisie), maar die heb je vaak al binnen twee jaar terugverdiend. Daarnaast is een taxatierapport verplicht en mag je een NHG hypotheek natuurlijk alleen gebruiken voor een woning (en dus niet voor een nieuwe auto of verzilverhypotheek).

Wel is het belangrijk dat je aan alle voorwaarden voldoet. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur die voor jou een hypotheek met NHG kan afsluiten.