Hypotheek voor medici en artsen in opleiding

Ben je een medicus of arts in opleiding (AIOS) en op zoek naar je droomhuis? Of heb je je droomhuis al gevonden? Dan wil je natuurlijk een hypotheek die bij jou past!

Frank Calis

📅 08-02-2023  🕐 2 minuten leestijd

Ben je arts (in opleiding)? Dan heb je vaak geen vast contract. Ook zal je werkgever nu nog geen intentieverklaring (uitzicht op een vaste baan) kunnen afgeven. Toch zijn er voor jou vaak wél mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.

Groningen: veel werkgelegenheid in de zorg

In de provincie Groningen zijn in totaal ruim 55.700 medewerkers werkzaam in de zorg en welzijn. In het Martini Ziekenhuis werken ca 220 medisch speciallisten en 3.000 medewerkers. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is met meer dan 12.000 medewerkers één van de grootste werkgevers van Noord-Nederland.

De adviseurs van Hypotheco uit Haren hebben vele zorgmedewerkers en medici aan een hypotheek geholpen. Ze weten wat de valkuilen zijn en bij welke banken de slagingskans het grootst is.


Medicus in loondienst of als ondernemer?

Als arts in opleiding start je vaak in loondienst. Heb je enkele jaren ervaring als medisch speciallist? Dan bestaat er soms de mogelijkheid om toe te treden tot een maatschap. Ook werken veel huis- en tandartsen als ondernemer. Voor ondernemers gelden weer andere spelregels, dan voor medewerkers in loondienst.

Als art, of arts in opleiding ben je vaak in loondienst. Voor deze groep wordt eerst gekeken of je hypotheekaanvraag voldoet aan de standaard regels van geldverstrekkers en Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Past het niet, dan kun je gelukkig bij een aantal banken gebruik maken van het ‘doelgroepenbeleid’.

Een hypotheek zonder vast contract of intentieverklaring voor medici?

Meestal is een vaste baan nodig om een hypotheek te krijgen. Een tijdelijk contract met een verklaring van de werkgever dat je in vaste dienst gaat komen (intentieverklaring) is vaak ook akkoord. Als medicus (in opleiding) heb je vaak nog geen vaste baan of zicht hierop.

Toch zijn er voor jouw mogelijkheden. Omdat een aantal banken vertrouwen heeft in je toekomstperspectief en verdiencapaciteit, willen ze je wél een hypotheek geven.

Bij de berekening voor de (maximale) hypotheek wordt jou inkomen gebaseerd op:

 • Huidig bruto jaarsalaris
 • Vakantiegeld
 • 13e maand
 • Onregelmatigheidstoeslag
 • Overuren

Let op: je toekomstige inkomen wordt niet meegenomen in de berekening.

UMCG

Medisch ondernemer

Ben je medicus en ondernemer? Voor jou zal de bank het inkomen baseren op het resultaat in de onderneming. Men beoordeelt jaarrekeningen (van de eenmanszaak, vof, BV of Maatschap). Uitgangspunt is dat er wordt gekeken naar jaarcijfers van de laatste 3 jaar. Nog geen 3 jaar ondernemer? Dan is er vaak maatwerk mogelijk. Bespreek dit met je hypotheekadviseur.

Martini Ziekenhuis

Medische beroepen die in aanmerking komen voor speciale behandeling

Een aantal banken heeft een speciaal ‘doelgroepen beleid’. Ruimere voorwaarden om een hypotheek te accepteren. Denk hierbij aan de volgende functies:

 • Arts in opleiding tot specialist (AIOS)
 • Arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS)
 • Medisch specialist
 • Basisarts
 • Huisarts
 • Verloskundige
 • Tandarts
 • Apotheker

Banken en geldverstrekkers speciaal voor medici

Bij Hypotheco hebben we veel ervaring met hypotheken voor medici.
Partijen die speciaal beleid hebben voor deze jou als medicus zijn:

ABN AMRO
ATTENS
ASN BANK
BLG WONEN
HANDELSBANKEN
NATIONALE NEDERLANDEN
NIBC
RABOBANK
VISTA HYPOTHEKEN
ING

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je precies weten hoe dit bij jouw zit?
Neem contact op. Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Geen tijd tijdens kantooruren?

We begrijpen dat je overdag druk bent. Mocht je overdag geen tijd hebben? We kunnen ook een afspraak in de avond plannen.
Omdat een hypotheek afsluiten voor veel mensen ingewikkeld is en het om veel geld gaat, spreken wij (en veel van onze klanten) het liefst persoonlijk af. Bij jou thuis, of bij ons op kantoor aan de Rijksstraatweg in Haren. Liever video-bellen? Natuurlijk redden we ons daar ook mee.