Lagere energierekening met hypotheek

Je woning energiezuiniger maken heeft veel voordelen: je verhoogt je wooncomfort, je verlaagt je energierekening, je draagt bij aan het klimaat en verhoog je de waarde van je huis. Je kunt dit betalen met je eigen geld óf je kunt hier geld voor lenen. Met de verduurzamingshypotheek leen je voordelig geld voor energiebesparende maatregelen.

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Belangrijke maatregelen om de woning energiezuiniger te maken onder meer het aanbrengen van:
• gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
• HR++ beglazing;
• energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
• douche-warmteterugwinningssysteem;
• Zonnepanelen;
• Warmtepomp;

Meer weten over waar je moet beginnen met verduurzamen? Kijk hier.

Verduurzamingshypotheek

Steeds meer banken bieden een speciale Verduurzamingshypotheek aan. Dit is een voordelige hypotheek die je bovenop je huidige hypotheek kunt afsluiten. Het voordeel van een Verduurzamingshypotheek is dat je vooraf niet precies hoeft aan te geven wat je wilt verduurzamen, maar wél voor welk bedrag. Dat bedrag wordt gestort in een bouwdepot waar je binnen twee jaar gebruik van moet maken. Een Verduurzamingshypotheek wordt vaak gesloten met het energiebespaarbudget.

De verduurzamingshypotheek is onder andere af te sluiten bij je eerste huis, volgende woning, als je gaat verbouwen of hypotheek oversluit.

Energiebespaarbudget

Het energiebespaarbudget is een extra hypotheek speciaal voor verduurzaming. Bij het aanvragen van deze hypotheek hoef je nog niet aan te geven welke verduurzamingsmaatregelen je gaat treffen. Het extra hypotheekbedrag krijg je niet op je betaalrekening gestort, maar blijft bij je hypotheekbank in een ‘verduurzamingsdepot’. Als de hypotheek is gepasseerd kun je de facturen voor het verduurzamen opsturen naar de bank. Deze betaalt ze uit je depot. Standaard is het energiebespaarbudget € 9.000.

Weet dat je meer kunt lenen

Normaal gesproken mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde van je huis. Maar wist je dat je tot 106% mag lenen wanneer je je huis wilt verduurzamen? Dit mag ook op een al bestaande hypotheek van een jouw huis gefinancierd worden, ook in combinatie met een hypotheek met NHG. Ook kun je voor een duurzame verbouwing tot €9.000 extra hypotheek krijgen (bij een NulopdeMeter-woning zelfs € 25.000).

Is je inkomen niet toereikend voor deze extra hypotheek? Geen nood; de verduurzamingshypotheek wordt (onder voorwaarden) niet getoetst op je inkomen. De gedachte is namelijk dat je door te investeren in verduurzaming meer bespaart op je energierekening dan dat je aan extra hypotheeklast betaalt.

Wist je dat er meer mogelijkheden zijn om aan geld voor verduurzamen te komen?
Denk hierbij aan subsidies, of een gunstige lening bij de overheid.

Benieuwd hoe jij een duurzame verbouwing het slimst kunt financieren? De adviseurs van Hypotheco denken graag met je mee.