• darkblurbg

Wat verandert er in 2020 voor NHG?

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) voert volgend jaar een aantal wijzigingen door. Wij zijn er voor je ingedoken en zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.


Voordat we verder gaan. Wat zijn ook al weer de voordelen van NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid voor hypotheekverstrekkers. NHG staat borg voor het overnemen van de hypotheekschuld, wanneer de koper niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen in de situaties van relatiebeëindiging, onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschikt of het overlijden van de partner. Door deze extra waarborg worden hypotheken met NHG tegen een lager rentetarief aangeboden.


De belangrijkste wijzigingen van NHG in 2020:

✅ Kostengrens omhoog van € 290.000 naar € 310.000
De kostengrens die NHG hanteert is gerelateerd aan de gemiddelde huizenprijs in Nederland. 
De kostengrens gaat van € 290.000 naar € 310.000. Dit betekent dat je in 2020 een hogere hypotheek kunt sluiten met NHG.

✅ Borgtochtprovisie omlaag van 0,9% naar 0,7%

De eenmalige kosten die je betaalt bij het afsluiten van een NHG-hypotheek (de borgtochtprovisie) gaan met 0,2% omlaag. Op een hypotheek van € 310.000 bespaar je toch weer € 620.

❗ Woning meer waard dan € 310.000? Geen NHG! Ook niet bij oversluiten

Tot 2020 kon je in principe iedere hypotheek tot € 290.000 oversluiten naar NHG en zo profiteren van de lage rente en gunstige voorwaarden. Zelfs als je woning 1 miljoen waard was. Raar maar waar.
Vanaf 2020 kan dit niet meer: voorwaarde om NHG te krijgen is dat je woning niet meer waard is dan de kostengrens van € 310.000.

❗Verplichte overlijdensrisicodekking komt te vervallen
Was het in het verleden verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (orv) af te sluiten voor het bedrag wat je meer leende dan 80% van de waarde van je woning. In 2019 is deze verplichting voor nieuwe hypotheken vervallen. Vanaf 2020 is de overlijdensrisico ook niet meer verplicht voor lopende hypotheken.
Ons advies is wel: bel niet meteen je bank en verzekeraar om je verzekering op te zeggen, maar laat een financieel adviseur bekijken wat de gevolgen zijn voor de nabestaanden. Je wil toch niet dat je partner bij jou overlijden het huis moet verkopen?

Het vervallen van de verplichte orv biedt ook weer kansen:
De afgelopen jaren zijn de premies op dergelijke verzekeringen fors gedaald. Heb je een dure verzekering? Vraag een nieuwe aan. Let wel op: de premie voor de verzekering is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Ons advies: pas de oude verzekering opzeggen als de nieuwe is geaccepteerd. (gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt)

Oversluiten van NHG naar NHG wordt goedkoper

Sluit je een bestaande hypotheek met NHG over naar een nieuwe NHG-hypotheek, dan betaalde je in het verleden opnieuw borgtochtprovisie over de hele hypotheeksom. Vanaf 2020 alleen over de verhoging.

Meer hypotheek voor energiebesparende voorzieningen

Het maximale bedrag voor energiebesparende voorzieningen stijgt van € 17.400 naar € 18.600

Ruimere normen voor tweeverdieners

Het tweede inkomen telt voor 80% mee bij het bepalen van de woonquote (het percentage van je bruto inkomen wat je maximaal mag uitgeven aan hypotheeklasten. In 2019 bedroeg dit percentage 70%.

 

Wil je na het lezen van deze informatie weten wat dit voor jou specifieke situatie betekent. Neem contact op. We helpen je graag.

 

NHG 2020

VRIJBLIJVEND ORIËNTEREND GESPREK

Vrijblijvend is ook écht vrijblijvend – geen addertjes en jíj beslist of je na kennismaking verder met ons in gesprek wilt