Natuurlijk, door een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten investeer je in de toekomst. Tegelijkertijd brengt het een financieel risico met zich mee. Gelukkig bestaat er een vangnet als Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
📅 5-1-2023, bijgewerkt 9-2-2024 ✒️ Frank Calis
🕐 2 min
Stel: je verliest je baan, je relatie strandt of je raakt arbeidsongeschikt. Door deze ingrijpende privé-omstandigheden ben je niet in staat om je hypotheeklasten te betalen. Als je een hypotheek hebt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hoef je niet gelijk te vrezen voor je huis. NHG slaat op zo’n moment de handen ineen met de bank. Samen gaan zij op zoek naar een manier waarop jij de maandlasten alsnog kunt betalen. Lukt het écht niet? Dan zal je in het ergste geval je huis moeten verkopen en helpt NHG je met het kwijtschelden van een eventuele restschuld.
NHG is geen bank, maar staat borg voor de hypotheek die jij afsluit bij de bank of geldverstrekker.
Als je aan de voorwaarde voldoet sluit jij bij een geldverstrekker, of via een onafhankelijk adviseur een hypotheek af.
De adviseur (en geldverstrekker) toetsen of je aan de voorwaarden voldoet. Zij regelen de borgstelling met NHG. Jij hoeft hier zelf niets voor te doen.
In principe kan iedereen een hypotheek met NHG afsluiten, maar dan mag het maximale hypotheekbedrag en de waarde van je woning niet meer dan € 435.000 zijn (cijfers 2024). Heb je je oog laten vallen op een huis dat meer kost? Dan kan je helaas geen gebruik maken van de voordelen van NHG.
In principe is de maximale hypotheek gelijk aan de waarde van de woning. Wil je jouw huis duurzaam verbouwen (ofwel verduurzamen)? Dan mag je maximaal 106% lenen van de marktwaarde van het huis. Het maximumbedrag met NHG komt zo in 2024 uit op € 461.100. Je bent natuurlijk wel verplicht om dat extra bedrag écht aan energiebesparende verbeteringen uit te geven (en niet aan een nieuwe keuken).
Verder is NHG mogelijk voor bijna alle typen inkomsten. Ben je (startend) ondernemer, of al met pensioen? NHG is er ook voor iedereen.
Die zijn vrijwel te verwaarlozen. Goed, NHG kost geld (we vertelden je hierboven over de borgtochtprovisie), maar die heb je vaak al binnen twee jaar terugverdiend. Een ander nadeel van NHG is dat een NHG hypotheek niet mogelijk is voor consumptieve doelen (bijvoorbeeld om een auto te kopen of overwaarde op te nemen om je inkomen aan te vullen)
Wel is het belangrijk dat je aan alle voorwaarden voldoet. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur die voor jou een hypotheek met NHG kan afsluiten.